Környezetvédelem

2020.12.07.

Bemutatkozó levél

A világ a példádtól változik és nem a véleménytől!”

Célunk egy olyan közösség felépítése, akiknek szívügye a Kavicsos tó és környéke, annak megóvásáért megtesznek minden tőlük telhetőt. Egyedül keveset tehetünk, együtt azonban sokkal többet.

Előzmények:

A Kavicsos tó környéke az illegális szemetelés rendszeres áldozata volt sok-sok éven keresztül. Katasztrofális állapotok uralkodtak a tó körüli összes utcán. Önkéntesek apró csapatai évről évre mókuskerék harcot folytattak a szemetelőkkel.

Az építési hulladék mellett a helyi háztartási szemét is jelentős problémát jelentett, sajnos ez a mai napig nem szűnt meg.

2010-15 között rendszeres részvevői voltunk a helyi TeSzedd-nek de az Önkormányzat is időről-időre több teherautónyi szemetet szállíttatott el Felsőtagról.

2016 -tól rendszeres szervezői lettünk a Kavicsos tó körüli takarítási napoknak, ami szintén a TeSzedd keretein belül valósulhatott meg. (2016 május, 2017 szeptember)

2019re az utcáinkat szeméthegyek borították, a környéket és a tavat gettóhoz hasonlították több fórumon. Sokan eladták nyaralójukat, telküket, elmenekültek a területről de szerencsére sokan nem adták fel és még keményebben küzdöttek ezért a gyönyörű helyért. A nagy áttörést 2019. március 23.-n történt, a soron következő TeSzedd alkalmával, amin közel 100 fő vett részt és több tonnányi szemetet gyűjtött össze a területről. A közösség gyűjtésbe kezdett a tisztaság megóvása érdekében, hogy lehetőségeinkhez képest egy kamera rendszer kiépítése megvalósulhasson. ( A szeméttől megszabadulni könnyebb volt, mint ezt összehozni. Olyan amilyen de a miénk. 🙂 ) Továbbá aláírásgyűjtés kezdődött az utcanevekért, évtizedek után hivatalos neveket kaptak. Ebben az évben még további két takarítási nap volt az Önkormányzat szervezésében, májusban a Kócsag utcában szintén nagy sikerrel majd októberben, ekkor az időjárás nem kedvezett túlzottan az eseménynek. Illetve szerveztünk még egy „gallyazós” napot áprilisban a Jószerencsét úton.

2019 egy rendkívül sikeres év volt a Kavicsos tó életében ezúton is szeretnénk megköszönni századszorra is mindenkinek aki bármilyen formában is hozzájárult! Fiatalok, idősek mind-mind egy közös célért: Kavicsos tó

2020 – Visszatekintés

Az előzőhöz képest ez az év koránt sem mondható szerencsésnek.

Januárban kirobbant a kis bánya botrány. A „Pünkösdhalmi tavat még évekkel korábban felvásárolta a DDC-től egy cég feltöltési szándékkal, amihez az Önkormányzat akkori vezetése hozzájárult.

Márciusban rengeteg erőfeszítés és kudarc után végre elkezdődött a kamerák beüzemelése, a projektet tovább nehezítette a járvány kitörése.

Az áprilisra meghirdetett TeSzedd is elmaradt a Covid19 miatt.

A nyári hónapokra kicsit fellélegezhettünk de érdemi változást nem hozott az eltelt idő a tó életében.

Szeptemberben kis csapattal a Napsugár utcában a kikötőnél takarítottunk Önkormányzati segítséggel, itt is kamera vigyáz a tisztaságra már.

Októberben három hirdetőtábla lett kihelyezve a főbejáratok közelében, ezzel próbáljuk segíteni a kommunikációt.

November:

A Kavicsos tó másik óriási problémája a tó szennyezése, idén több vízvizsgálat is alátámasztja a vízminőség jelentős romlását de a rendszeres vízvirágzás is erre utal.

Ezzel a problémával csak együttes erővel lehet felvenni a harcot horgászok, nyaralók, mindenki aki kihasználja a Kavicsos tó adta lehetőségeket.

Elkezdődött a terület szennyvízkezelési ellenőrzése, erről bővebben olvashattok egy külön írásban.

Közel egy éve már (2019.11.04.), hogy a három horgászegyesület aláírta az együttműködési megállapodást, ami sajnos a mai napig nem valósult meg teljesen így a türelmi idő lejártával az egyezség más irányt vett. Erről is olvashattok bővebben az Összefogás HE. Közleményében.

Megalakult a Szigetszentmiklósi Kavicsos-tó Tulajdonosainak Szövetsége, hogy az Összefogás HE.-tel karöltve együttes erővel menjünk tovább, egymást segítve oldjuk meg a területen felmerülő problémákat.

Az Sz.K.T.Sz. várja a tulajdonostársak jelentkezését, a problémáink megoldásának a kulcsa ebben rejlik, miként tudunk egységes erővel fellépni azokért.

Köszönettel: Tóth Éva Sz.K.T.Sz.