Újság

HÍNÁR

KAVICSOS-TÓ TULAJDONOSAINAK EGYESÜLETE

INFORMÁCIÓS
ÚJSÁG

2021 Július

Tisztelt telek tulajdonosok!

Ezúton szeretnénk Önöket tájékoztatni, hogy a Csepel-Szigetszentmiklós Kavicsbánya tavon létre hoztunk egy új egyesületet, melynek elnevezése Kavicsos-tó Tulajdonosainak Egyesülete.

Nyilván meglepődnek azon, hogy egy újabb egyesület alakult a tavunkon, ezért engedjék meg, hogy röviden bemutassuk, milyen céllal lett létrehozva az új egyesület.

Szeretnénk egy olyan összetartó közösséget a tavunk környezetében, akik felelősségteljesen óvják, védik a saját és közvetlen környezetünket, akik képesek cselekedni, amíg mások csak tétlenül néznek és várják a csodát. Tudjuk, sokan legyintenek, “már volt ilyen, abból sem lett semmi”. A tó körül élő embereknek és telektulajdonnal rendelkezőknek be kell látni, hogy ha most nem cselekszünk, akkor ez a gyönyörű tó eltűnik a nemtörődömség tengerében. Azért, mert egy-két itt lakó, vagy telekkel rendelkező öntörvényűen cselekszik és él a tavon, nekünk nem kell ezt a negatív példát követni! Igenis sokan vagyunk akik szeretnek a tó partjára kiülni, és gyönyörködni a sokszínű természetben és a csodálatos állatvilágban. Utolsó órában vagyunk. Eddig a tó tett értünk, most mi tegyünk érte. Fogjunk össze!

Pár szó az előzményekről.

„A világ a példádtól változik és nem a véleménytől!”

Célunk egy olyan közösség felépítése, akiknek szívügye a Kavicsos tó és környéke, annak megóvásáért megtesznek minden tőlük telhetőt. Egyedül keveset tehetünk, együtt azonban sokkal többet.

Előzmények

A Kavicsos tó környéke az illegális szemetelés rendszeres áldozata volt sok-sok éven keresztül. Katasztrofális állapotok uralkodtak a tó körüli összes utcán. Önkéntesek apró csapatai évről évre mókuskerék harcot folytattak a szemetelőkkel.

Az építési hulladék mellett a helyi háztartási szemét is jelentős problémát jelentett, sajnos ez a mai napig nem szűnt meg.

2010–15 között rendszeres részvevői voltunk a helyi TeSzedd-nek de az Önkormányzat is időről időre több teherautónyi szemetet szállíttatott el Felsőtagról.

2016 -tól rendszeres szervezői lettünk a Kavicsos tó körüli takarítási napoknak, ami szintén a Te Szedd keretein belül valósulhatott meg. (2016. május, 2017. szeptember)

2019-re az utcáinkat szeméthegyek borították, a környéket és a tavat gettóhoz hasonlították több fórumon. Sokan eladták nyaralójukat, telküket, elmenekültek a területről de szerencsére sokan nem adták fel és még keményebben küzdöttek ezért a gyönyörű helyért. A nagy áttörést 2019. március 23-án történt, a soron következő TeSzedd alkalmával, amin közel 100fő vett részt és több tonnányi szemetet gyűjtött össze a területről.

A közösség gyűjtésbe kezdett a tisztaság megóvása érdekében, hogy lehetőségeinkhez képest egy kamera rendszer kiépítése megvalósulhasson. ( A szeméttől megszabadulni könnyebb volt, mint ezt összehozni. Olyan amilyen, de a miénk.) Továbbá aláírásgyűjtés kezdődött az utcanevekért, évtizedek után hivatalos neveket kaptak. Ebben az évben még további két takarítási nap volt az Önkormányzat szervezésében, májusban a Kócsag utcában szintén nagy sikerrel majd októberben, ekkor az időjárás nem kedvezett túlzottan az eseménynek. Illetve szerveztünk még egy „gallyazós” napot áprilisban a Jószerencsét úton.

2019 egy rendkívül sikeres év volt a Kavicsos tó életében ezúton is szeretnénk megköszönni századszorra is mindenkinek aki bármilyen formában is hozzájárult! Fiatalok, idősek mind-mind egy közös célért: Kavicsos tó

2020 – Visszatekintés

Az előzőhöz képest ez az év koránt sem mondható szerencsésnek.

Januárban kirobbant a kis bánya botrány. A „Pünkösdhalmi tavat még évekkel korábban felvásárolta a DDC-től egy cég feltöltési szándékkal, amihez az Önkormányzat akkori vezetése hozzájárult.

Márciusban rengeteg erőfeszítés és kudarc után végre elkezdődött a kamerák beüzemelése, a projektet tovább nehezítette a járvány kitörése.

Az áprilisra meghirdetett TeSzedd is elmaradt a Covid19 miatt.

A nyári hónapokra kicsit fellélegezhettünk de érdemi változást nem hozott az eltelt idő a tó életében.

Szeptemberben kis csapattal a Napsugár utcában a kikötőnél takarítottunk Önkormányzati segítséggel, itt is kamera vigyáz a tisztaságra már.

Októberben három hirdetőtábla lett kihelyezve a főbejáratok közelében, ezzel próbáljuk segíteni a kommunikációt.

November:

A Kavicsos tó másik óriási problémája a tó szennyezése, idén több vízvizsgálat is alátámasztja a vízminőség jelentős romlását de a rendszeres vízvirágzás is erre utal.

Ezzel a problémával csak együttes erővel lehet felvenni a harcot horgászok, nyaralók, mindenki aki kihasználja a Kavicsos-tó adta lehetőségeket.

Elkezdődött a terület szennyvízkezelési ellenőrzése, erről bővebben olvashattok egy külön írásban.

Előkészületek a Kavicsos-tó Tulajdonosainak Egyesületének megalakulására.

Az K.T.E. várja a tulajdonostársak jelentkezését, a problémáink megoldásának a kulcsa ebben rejlik, miként tudunk egységes erővel fellépni azokért.

Még egyszer nagyon röviden: Nem új horgászegyesületet hoztunk létre, hanem egy a tavat jobbá és élhetőbbé tévő egyesületet alapítottunk!

Pár mondat a megalakulásról.

2020-ban többen megkerestek, hogy, vállaljam el egy új egyesület vezetését. Azt mondták, anyagilag is segítenek létrehozni egy új egyesületet. Elkezdtünk szervezkedni, alapító okiratot készíteni, és 2021. április 19-n 10 alapító taggal megalakítottuk a K.T.E.-t.

Hosszas bírósági procedúra után júniusban bejegyzésre kerültünk.

Első lépésünk volt egy nagyon jó könyvelő megkeresése. Sikerült. A könyvelő nagyon sokat segített a beindulásba. Külön köszönet neki.

Megkaptuk az adószámunkat.

Bejegyzésre kerültünk a Magyar Nemzeti Banknál.

Megkötöttük a szerződést az O.T.P.-vel. ( saját bankszámla szám)

Elkezdtük a feladatok szétosztását. Egy új egyesületnél nagyon sok a feladat.

Felsorolok pár tevékenységi kört, ahová várjuk a szakképzett tagok jelentkezését.

 • Önkormányzati kapcsolattartó. Ez a feladatkör betöltve: Kacsari János
 • Környezetvédelem felelős. Ez a feladat betöltve: Tóth Éva.
  Itt több alrészleget tervezünk pl.
  • Szemetelés megszüntetése.
  • Pályázat felelős.
  • Vízminőségi felelős. Hozzá tartozna a mindenkori víz minőségének ellenőrzése.
   Mintavételezés, szakhatósági ügyintézés.
  • Vizi-rendészet. Feladatuk lenne, hogy ahol szabályszegés történne, ott intézkedjenek.
  • Szennyvíz tóba engedése, szabálytalan part feltöltés, stb…
 • Úthálózat karbantartásáért felelős.
 • Világítás felelős.
 • Kamera rendszer karbantartása és bővítése. Stb…

A felsorolásból is látszik, hogy még sok terület van, ahol elkel a segítség. Várjuk a jelentkezőket. Minden kis segítség, nekünk sokat jelent, mert mi sem érthetünk mindenhez.

Tisztelt Tulajdonostársak!

Bizonyára értesültetek már róla, hogy elkezdődött a Kavicsos tó vízszennyezési ügyének kivizsgálása!

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz több bejelentés érkezett a Kavicsos tó folyamatos szennyezéséről. Az FKI a terület ellenőrzésére, a bejelentésekben foglaltak kivizsgálására szólított fel az illetékes Önkormányzatokat, valamint a felvett jegyzőkönyvek a FKI-KHO részére határidőre elküldésére. A Kavicsos tó területe közigazgatásilag megosztott, jelentős hányadában Szigetszentmiklóshoz, kisebb részében Csepelhez tartozik.

A területen nincs szennyvízelvezető közcsatorna-hálózat kiépítve ezért a zárt rendszerű, vízzáró szennyvíztároló használata és annak rendszeres ürítése kötelező melynek ellenőrzése az illetékes önkormányzatok feladata.

Az elmúlt hetekben a Sz.sz.m. Önkormányzat és a Csepeli önkormányzat megkezdte a terület felülvizsgálatát, a tulajdonosokat levélben értesítette az ellenőrzés pontos dátumáról, valamint felszólította a tulajdonosokat, hogy a keletkezett szennyvíz elszállítását igazoló számlát az önkormányzat részére juttassák el.

Szeretnénk megkérni a kedves tulajdonostársakat segítsék a folyamatot, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a Kavicsos tó és környéke tisztább, élhetőbb legyen. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a kötelezettségek elmulasztása bírság kiszabását vonhatja maga után.

Tagdíjak- pénzügyi elképzelések tervek.

Mindenkori tagdíjat a tagság szavazza meg az aktuális évre. 2021-re 5,000 ft/év tagdíjat szavaztunk meg. Ősszel esedékes taggyűlésünkön szavazzuk meg a 2022-s évre aktuális tagdíjat. Azt azért minden kedves tulajdonosnak meg kell érteni, hogy csak abból tudunk gazdálkodni, amink van. Már most is adtunk be pályázatot. Reméljük fogunk nyerni pénzt a terület fejlesztésére.

Mivel, nonprofit egyesület vagyunk, ezért az 1%-t is fel lehet ajánlani nekünk. ( Csak két év múlva használhatjuk fel, de addig is gyarapodik a számlánkon.)

A tó jelenlegi állapotában a legfontosabb, hogy a csatornázás minél előbb elkészüljön.

Sajnos, ez a lehetőség csak később realizálódhat. A meglévő hálózatra nem engednek rákötni, mert túlterhelt vagy messze van a csatlakozási pont.

Marad két megoldás.

Saját derítő rendszer. Ezzel a tisztítási móddal 100%-ban meg lehet tisztítani a szennyvizet és vissza lehet engedni a tóba. A tó körüli adottságokat figyelembe véve, nem lenne elég egy derítő, hanem több kisebb kellene, ezért ennek drága a kivitelezése. Esetleg készítünk magunknak egy öko derítőt, (1000m3) és ebbe hordjuk bele a saját szennyvizünket, saját szippantós kocsival. Ezekre próbálunk EU.-s pályázatot nyerni.

A másik rendszer a szigorúbb egyéni ellenőrzésre épül. Ehhez kellenek a tó-rendészek. Ha valaki beleengedi a trutyit a vízbe, odamegyünk és felvételeket készítünk a szennyezésről. Ha szükséges, búvárokat is bevetünk a víz alatti csövek felderítésére. Ha bizonyítást nyer a szennyezés, megtesszük a feljelentést az illetékes szerveknél.

Ezekből az elképzelésekből is látszik, nem lesz könnyű.

Oda kell figyelni egymásra.

Mindig lesznek olyanok, akiket a mi jobbító szándékunk hidegen hagy és mindent el fognak követni, hogy ne legyünk sikeresek.

Ne engedjük!

Beszéljük meg a szomszédokkal és győzzük meg őket, hogy ez a jövőkép sokkal élhetőbb képet fest le nekünk.

Vigyázzunk a környezetünkre, mert csak kölcsön kaptuk arra az időre, míg élünk.

Idézzük a legutóbb az Iszapfaló Kft. szakmai véleményét az iszap problémák megoldására:

 • Véleményünk szerint minden emberi és anyagi erőforrást először a szennyvízterhelés megszüntetésére kell fordítania a közösségnek.
 • A közösség képviselőinek, döntéshozóinak közös álláspontra kell helyezkedni és a Vízügy támogatását kell kérniük a probléma megoldása érdekében. Ki kell jelölni egy bizottságot, akik feladata a probléma feltérképezése és a szükséges lépések meghatározása/megtétele.
 • Minden ingatlantulajdonosnak zárt szennyvíz tartályra kell átállnia, azok ürítését tervezetten kell végrehajtani (nem csak önbevallás alapján, hanem időzített ürítésekkel és igazolhatóvá kell tenni az elszállítás megvalósulását és a mennyiségeket). Az elszállított mennyiségeket célszerű vezetni egy erre alkalmas szoftver vagy adatbázis kezelő eljárás segítségével, hogy optimalizálni lehessen később az erőforrásokat.

Tehát, önmagában az iszap kezelése nem jelenti a probléma végleges megoldását, hanem először annak a „forrását” kell felszámolni, vagyis a szennyvíz vízbe történő bejutását!

Arra kérünk továbbá minden tulajdonost, hogy amennyiben teheti, a saját területe előtt telepítsen nádat! A nád fontos szerepet játszik a tó biológiai körforgásában. Vízi liliom, vagy egyéb más vízi növényzet telepítését nem javasoljuk, mivel ősszel az elpusztult növényzet maradványai tovább fokozzák az eliszapolódás lehetőségét. Ez a lehetőség nem kerül külön költségbe, azt mindenki el tudja végezni saját maga is, ezzel is segítve a tó „tisztulását”!

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a fenti célkitűzéseket csak és kizárólag egy tisztességes és összetartó közösséggel lehet elérni, ezért van szükség arra, hogy mindenki, aki azonosulni tud a fentiekben jelzett célokkal, jelentkezzen egyesületünkbe, vállalva azt a minimális költséget, mely igaz nem eget rengető, de valahol el kell indulni!

Szervezetünk felépítése.

Gubacsi Géza elnök

Tóth Éva elnök helyettes

Kacsari János elnök helyettes

K.T.E. adatai.

Pontos megnevezés: Kavicsos-tó Tulajdonosainak Egyesülete

Rövidítése: K.T.E.

Pontos címe: 2310 Szigetszentmiklós Szák utca 1/3.

Web: www.kavicsosto.hu

E-mail: email@kavicsosto.hu

Telefon: 06-30-251-1710

Adószám: 19305475-1-13

Bankszámla szám: OTP 11742252-25549698

Befizetési lehetőségek.

OTP bankszámla számra: 11742252-25549698

Személyesen: Gubacsi Gézánál 2310 Szigetszentmiklós Szák u. 1/3. ( Előzetesen telefonos egyeztetés szükséges.)

Egyéb tájékoztatások.

Az Alapító okirat a honlapunkon elérhető.

Tag csak az lehet, aki a tagdíjat befizeti és a Tagfelvételi lapot pontosan kitötlve eljuttatja hozzánk.

Ha igény lesz rá, akkor további kiadványokkal jelentkezünk.

Az újság a K.T.E. tulajdona.

Az esetleges szerkesztési hibákért nem vállalunk felelősséget.

Szerkesztő: Gubacsi Géza

Hírszerkesztők: Tóth Éva

Kacsari János

Kelt: Szigetszentmiklós, 2021. 07. 14.